Sternaco Diesel mikrobitesti

46,75 

Kotimainen, Sternaco Diesel mikrobitesti, joka selvittää dieselpolttoaineessa elävien bakteerien määrän.

Dieselbakteerien tuomat ongelmat voidaan kätevästi ehkäistä säännöllisen testaamisen avulla.

Tavallisimmat dieseltankeissa elävien mikrobien aiheuttamat ongelmat ovat biomassan aiheuttamat suodattimien tukkeutumat ja häiriöt polttoaineen syötössä.

Sisältää:

 • 1kpl Sternaco Diesel-testi
 • Analyysi
 • Palaute, ongelman hoito-ohjeineen

50 varastossa

Tuotetunnus (SKU): STERNACODSLB Osasto:

Kuvaus

Kotimainen, kvantitatiivinen mikrobitesti, joka selvittää dieselpolttoaineessa elävien bakteerien määrän. Dieselbakteerien tuomat ongelmat voidaan kätevästi ehkäistä säännöllisen testaamisen avulla.

Tavallisimmat dieseltankeissa elävien mikrobien aiheuttamat ongelmat ovat biomassan aiheuttamat suodattimien tukkeumat ja häiriöt polttoaineen syötössä.

KÄYTTÖOHJE:

Testi on tarkoitettu dieselpolttoaineen mikrobiologisen puhtauden tarkkailuun. Testilevy on päällystetty TTC- elatusaineella, jolla bakteerit kasvavat. Testit säilytetään huoneenlämmössä valolta suojattuna, ne eivät saa jäätyä.

Turva- ja varotoimenpiteet:

 • älä kosketa käyttämätöntä elatusainetta
 • älä käytä tuotetta jos elatusaine on irronnut, siinä näkyy pesäkkeitä, sen väri on muuttunut tai se on kuivunut
 • kasvustoa ei tule koskettaa

Näytteenotto:

 • näytteenoton yhteydessä on tärkeää ettei elatusaine joudu kosketuksiin muun kuin varsinaisen näytteen kanssa
 • elatusaineen pitää olla kokonaan näytteessä

NÄIN TEET TESTIN:

 1. Kierrä testilevy ulos putkesta koskettamatta elatusainetta
 2. Ota dieselnäyte 0,5-1 dl ja lisää siihen 30- 40% vettä, sekoita hyvin
 3. Kasta testilevy näytteeseen ja pidä sitä siellä 5- 10 sekuntia. Testilevyn molempien puolien pitää olla näytteessä
 4. Anna ylimääräisen näytteen valua pois levyltä sitä nostaessasi
 5. Kierrä testilevy takaisin putkeen
 6. Kasvata testilevyä huoneenlämmössä 2- 4 päivää, kunnes uusia kasvupesäkkeitä ei enää ilmaannu
 7. Kuvaa testilevyn molemmat puolet ja liitä kuvat STERNACO- testien sivulle osoitteessa www.sternaco.com.
 8. Toimi sivun ohjeiden mukaisesti. Tiedon testin tuloksesta saat sähköpostiisi.

 

Käytetyn testin hävittäminen: Käytetyt testit on hyvä hävittää polttamalla tai pitämällä niitä desinfioivassa liuoksessa (esim etanoli) yön yli.

STERNACO Water -testin tyypillinen koostumus: TTC Agar, tryptoni, soijapeptoni, dinatriumsukkinaatti, TTC- liuos, Agar-agar, vesi

 

Mikä on dieselbakteeri?

Mikrobinen kasvusto dieseltankissa on yleisesti nimetty dieselbakteeriksi. Kyseessä ei ole vain yksi ainoa bakteeri, vaan useamman bakteerin summa. Dieselbakteeri voi vahingoittaa moottoria.

Bakteerit ovat yksisoluisia, kooltaan 1-10 micronia. Otollisissa olosuhteissa bakteeripopulaatio voi tuplaantua 20-30 minuutissa, toisin sanoen 1 bakteeri voi moninkertaistua 7000000 bakteeriksi seitsemässä tunnissa.

Mikrobeja on kaikkialla, mutta ilman ravintoa ja vettä ne eivät pysty lisääntymään. Dieselbakteerille dieselpolttoaine on ravintoa ja kun tankissa on vapaata vettä ja lämpötila on sopiva, bakteerit lähtevät lisääntymään.

Ihanteelliset olosuhteet bakteereille lisääntyä ovat siis riittävä vesi, ravinto ja oikea lämpötila. Diesel on ravintoa, kondenssivesi vettä ja suotuisa lämpötila 10-40 C.

Biodiesel on ilmeisesti helpommin käytettävää ravintoa bakteerille kuin tavallinen diesel, mutta suuremman ongelman biokomponentti tuo tullessaan toimiessaan emulgaattorina. Biodiesel pystyy sitomaan vettä itseensä. Se ei sinänsä ole ongelma, mutta jos esimerkiksi kondenssivettä on yli biodieselin sitomiskyvyn, ylimääräinen vesi jää pieninä pisaroina dieseliin. Tällöin veden ja dieselin rajapintaa on paljon, ja tässä rajapinnassa bakteeri lisääntyy. Yleisesti mikrobikasvustoa voi esiintyä kaikissa, myös perinteisissä dieselpolttoaineissa.

Seisova diesel tuo erityisen riskin bakteerikasvuun kuten myös tankit, joissa lämpötilan vaihtelut ovat suuria. Näitä ovat esimerkiksi tilatankit ja muut maanpäälliset säiliöt.

Hoitamaton mikrobinen kasvu voi aiheuttaa suuria ongelmia. Kasvusto tukkii suodattimet yms. ja kasvusto voi tuottaa ajan kanssa myös happoa, joka aiheuttaa korroosiota polttoainejärjestelmässä.

Dieselbakteerin kasvustoa on kutsuttu myös nimellä diesellevä. Tämä on harhaanjohtava ilmaisu, koska levä vaatii kasvaakseen valoa, jota tankeissa ei ole. Tankeissa esiintyvä tumma massa on bakteerien tuottamaa biomassaa.

Jos veneen diesel-lämmitin oireilee, usein syynä on dieselbakteerin tuottama biomassa. Tarkista veneesi polttoaine Sternaco Diesel -testillä!

Dieselbakteerin tuottama ongelma on helppo torjua tekemällä STERNACO DIESEL -testi säännöllisesti. Testi on kvantitatiivinen, eli se kertoo paljonko bakteereita on näytteessä. Testin sisältämän STERNACOn analyysin ja palautteen perusteella asiakas saa ohjeet mahdollisiksi jatkotoimenpiteiksi.